Verwarmen met zonnestroom

Met het SMA Home Energy Solution kunt u uw zelf gegenereerde zonnestroom ook voor het verwarmen gebruiken, bijvoorbeeld door het gebruik van een warmtepomp of een verwarmingselement. Het SMA energiesysteem zet de stroom om in heet water en ontlast op deze wijze uw verwarming. U kunt verwarmen of douchen zonder olie of gas te verbranden. Schoon, efficiënt, gratis.

Verwarmen met zonnestroom

Configuratie van je installatie

Bepaal samen met je installateur wat voor jou het geschikte vermogen is van de installatie afhankelijk van je verbruik en je energienoden.

De installatie moet voldoen aan de technische bepalingen van Synergrid en afhankelijk van het maximaal AC-vermogen van de omvormer zijn andere richtlijnen en regels van toepassing:

  • Monofasig mag je maximaal 5 kVA AC-omvormervermogen aansluiten
  • Meerfasig mag je maximaal 25 kVA AC-omvormervermogen aansluiten (met een maximale spreiding over de verschillende fasen, met een maximale onbalans van 5 kVA per fase)

Werk liefst met een gecertifieerd installateur van Solec (REScert 04704) met ervaring.

Slim en systematisch energiebeheer

Voor Vlaamse gezinnen met zonnepanelen is het onder het tariefsysteem van de digitale meter belangrijk om zoveel mogelijk van de geproduceerde zonne-energie onmiddellijk te verbruiken of op te slaan. Dit kan bijvoorbeeld door het installeren van een thuisbatterij.

Een thuisbatterij maakt u minder afhankelijk van het net en stelt u in staat om de geproduceerde zonne-energie te gebruiken wanneer u ze nodig heeft.

Door uw zelfconsumptie (dwz: het percentage van de geproduceerde zonne-energie dat u onmiddellijk verbruikt en/of opslaat) te verhogen met een thuisbatterij, bespaart u bovendien nog meer op uw energiefactuur dan wanneer u zonnepanelen zonder batterij installeert. 

Het wegvallen van de premies voor zonnepanelen weerspiegelen een dynamische energiemarkt. Met de dalende prijzen van zonnepanelen en de beschikbaarheid van andere premies blijft de toekomst van zonne-energie in België positief.

De investering in zonne-energie blijft een win-win situatie voor zowel het milieu als uw portemonnee. 

Zonnepanelen, batterijen en energiebeheerssystemen en andere duurzame technologieën, dragen bij aan een groenere toekomst en aan uw  financieel voordeel.

Zonnestroom opslaan en flexibel verbruiken met SMA.

Is het principe van de terugdraaiende teller gedurende 15 jaar niet meer geldig?

Is het principe van de terugdraaiende teller gedurende 15 jaar niet meer geldig?

Dat is helaas het geval, en dat is slecht nieuws voor de meeste eigenaars van zonnepanelen. Op 14 januari 2021 heeft, na beroep van onder andere de VREG, het Grondwettelijk Hof besloten dat het principe van de terugdraaiende teller in de toekomst niet meer van toepassing is voor zonnepaneleninstallaties (nieuwe of bestaande installaties). Ondertussen heeft de Vlaamse regering aangekondigd een compensatie te voorzien voor de mensen die al zonnepanelen hadden voor 2021. We kennen alle praktische details van deze beslissingen – die alle energieleveranciers zullen moeten toepassen voor al hun klanten met zonnepanelen in Vlaanderen – nog niet, maar we zullen je informeren zodra we meer weten.

Meer informatie

Hoe kan ik mijn compensatie aanvragen?

Eerst dienen het Energiebesluit en het Energiedecreet aangepast te worden. Dit neemt al snel zeker een drietal maanden in beslag.

Retroactieve investeringspremie terugdraaiende teller

U kan via onderstaande link uw premie berekenen https://www.energiesparen.be/retroactieve-investeringspremie

We raden u aan om in te schrijven op de nieuwsbrief van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. Zo blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. 


Digitale meter

Digitale meter

Het terugdraaiend principe blijft in werking voor installaties van zonnepanelen die voor 31/12/2020 werden geïnstalleerd en nog steeds een analoge meter hebben of tot op de datum dat een digitale meter wordt geïnstalleerd.

Voor veel installaties uit 2009 – 2012 zal het prosumententarief sowieso binnenkort vervallen (15 jaar) vermits een digitale teller wordt uitgerold. Daarom is het interessant om nu al stappen te maken om het eigen verbruik te verhogen.

Door tal van mogelijkheden kan de opgewekte zonne-energie zo worden gebruikt dat de digitale meter enkel maar een verbetering zal zijn t.o.v. het vroegere prosumententarief.

De plaatsing van de nieuwe meters is nu kosteloos. U kan bijvoorbeeld bij Fluvius nagaan wanneer uw meter vervangen zal worden via deze link.

Slimme laadpaal

EV Charger

De SMA EV Charger is zeer flexibel en dankzij de permanente aansluiting met een laadkabel type 2 compatibel met alle gangbare elektrische voertuigen

Snel en eenvoudig in gebruik met een draaischakelaar direct op het toestel of via de SMA Energy app op uw smartphone.

Kostenefficiënt laden dankzij intelligente laadmodi dit om zonnestroom zo kosteneffectief mogelijk te benutten, en tegelijk maximaal te laden wanneer dit moet.

Zelfs kleine zonnecapaciteiten kunnen vroeg in de ochtend en avond optimaal worden benut dankzij de automatische omschakeling van de een- en driefasige laadmodus.

Met de boostfunctie laadt hij bijna twee keer zo snel op als een traditioneel laadstation.

Dankzij het SMA Energy System Home krijgen gebruikers oplossingen van één enkele leverancier. Monitoring en controle van het gehele systeem via de SMA Energy App.

SMA EV CHARGER 7.4 / 22
met SMA SMART CONNECTED

EV Charger business

Met de SMA Commercial eMobility Solution geeft u de overgang naar duurzame mobiliteit vorm in uw bedrijf.

Laad het wagenpark van uw bedrijf direct op uw eigen bedrijfsterrein eenvoudig en comfortabel op. Gebruik hiervoor de stroom van uw zonnestroominstallatie.

Compacte thuisbatterij

Uw zonne-energie opslaan, ecologisch en financieel interessant

In tegenstelling tot andere energiebronnen wordt zonne-energie vooral geproduceerd op momenten wanneer we ze het minst nodig hebben.

Met een thuisbatterij kan de overdag geproduceerde zonne-energie overschotten worden opgeslagen om ze te gebruiken op een tijdstip dat er geen rechtstreekse energie kan worden gehaald uit je zonnepanelen zoals ’s avonds en s’nachts.

We zien de thuisbatterij als een essentieel onderdeel van het toekomstige energielandschap om je zelfverbruik op te drijven en een antwoord te bieden op het Vlaamse capaciteitstarief

De thuisbatterij is een innovatief product in volle ontwikkeling waarvan de rentabiliteit ervan de komende jaren alleen maar zal stijgen.

Een thuisbatterij kost gemiddeld tussen 4.000 en 10.000 euro. Uiteraard kan dat sterk verschillen naargelang het gekozen model en de opslagcapaciteit ervan.

De terugverdientijd hangt af van veel verschillende factoren. Er zijn verschillende criteria belangrijk om de batterij snel terug te verdienen, we bekijken het graag voor u.

BYD HVM Max 22.1 kwh

SMA Home Storage Max 16,4 kwh
Single vendor solution

SMA batterijen

Smart Home

Optimaliseer uw eigen verbruik en verminder het stroomgebruik van het net aan volle tarief.

De kunst is om het energieverbruik aan te passen aan de productie.

De Sunny Home manager volgt alle energiestromen in je huis en identificeert potentiële besparingen en faciliteert efficiënt gebruik van zonne-energie.

SMA Home Energy Solution plant het gebruik van uw huishoudelijke toestellen op tijden waarop uw zonnestroominstallatie hiervoor voldoende zonnestroom levert – handmatig of geheel automatisch. Zo verbruikt u een groter deel van uw eigen zonnestroom zelf.

Met het nieuwe SMA Home Energy Solution kunt u uw energiekosten direct en permanent aanzienlijk verlagen. Dankzij milieuvriendelijke zonnestroom wordt U onafhankelijk van stroomleveranciers en hoeft u zich geen zorgen meer te maken over stijgende energieprijzen.

Door optimalisatie wordt enkel  het gedeelte dat niet in huis kan worden gebruikt of opgeslagen, teruggeleverd aan het net.

In de toekomst zult u ook in staat zijn om zonnestroom vrij op de markt te verhandelen. Met het SMA Energy System Home beschikt u over de technische voorwaarden voor de energiemarkt van de toekomst.

Met de Sunny Home Manager is intelligent energiebeheer gemakkelijk en kosteneffectief.

De Sunny Home Manager kan eventueel geïntegreerd worden in uw Niko Home Control systeem.

SMA omvormers

SMA ShadeFix en SMA Smart Connected zorgen voor optimaal rendement. Bij schaduwvorming zorgt het geïntegreerde schaduwbeheer SMA ShadeFix voor een maximale opbrengst.

  • Geïntegreerd schaduwbeheer SMA ShadeFix
  • Automatische monitoring door SMA dankzij SMA Smart Connected
  • Kosteloos online opvolgen via Sunny Portal powered by ennexOS
  • Dynamische vermogensregeling betekent direct gebruik van overtollige energie, minder stroom van het net

De Sunny Tripower Smart Energy – hybride omvormer.
Het kloppende hart voor elke thuis

Een hybride omvormer zorgt voor een efficiënt verbruik van de zonne-energie, doordat hij eenvoudig op een stroomopslagsysteem kan worden aangesloten.

Zo is er in de woning ook zonne-energie beschikbaar, wanneer de zon niet schijnt of de stroom uitvalt. U kunt uw eigenverbruik verhogen en uw elektriciteitskosten verlagen.

SMA hybride omvormers

De SMA omvormers gaan slim om met periodes van schaduw door wolken, bladeren, … Dit levert u extra energie, zonder extra investering.

Maximale opbrengst dankzij de krachtige SMA omvormer!